1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. НСИ: За година храните се продават с 4.2% по-евтино

НСИ: За година храните се продават с 4.2% по-евтино

Снимка:

Производствените цени са намалели средно с 2.8%

За година производствените цени са намалели средно с 2.8%, като храните се продават с 4.2% по-евтино, а цигарите - със същия процент по-скъпо, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за декември 2013 г. 

Най-значителен - с 12.1%, е спадът в добивната промишленост. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалението е с 5.2%, а в преработващата - с 0.8%. С по-съществен спад в цените е производството на основни метали - с 6.0% и  на химични продукти - с 5.6%. Спрямо декември 2012 г. поскъпват лекарствата и дрехите - с 2.5% кожените изделия - с 4.2%. 

Сравнението с ноември 2013 г. сочи, че на вътрешния пазар цените са оставали непроменени.  Намаление отново е регистрирано в добивната промишленост - с 1.4%, докато в преработващата промишленост и в енергетиката няма изменение.

За месец най-много поскъпват лекарствата - с 0.8% и цигарите - с 0.7%. Поевтиняване е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.5%, и при производството на метални изделия - с 0.4%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.