1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ОДБХ - Бургас затвори три заведения за обществено хранене

ОДБХ - Бургас затвори три заведения за обществено хранене

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 446 кг продукти от животински произход

Областната дирекция по безопасност на храните - Бургас затвори три заведения за обществено хранене в Бургас и Созопол след установени нередности.

В заведенията не са се спазвали ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания, имало е хранителни продукти с изтекъл срок на годност, без всякакви условия на тяхното приготвяне.

В заведенията е нямало въведени системи за самоконтрол, хигиенни навици, условията, при които се съхраняват и обработват храните не отговарят на Наредба 5, а в помещенията е нямало достатъчно места, където да се извършват отделните операции, по начин, който да предотвратява всякакъв риск от замърсяване.

При направените проверки от агенцията, общо 139 на обекти за търговия и заведения за обществено хранене, са съставени осем акта, предимно на обекти, в които се извършва дейност без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, както и заради предлагане на хранителни продукти без маркировка и документи за произход.

Д-р Даниела Кепекова, началник отдел "Контрол на храните” пояснява пред агенция "Фокус", че възбранени и насочени за унищожаване са общо 446 кг продукти от животински произход, от които месо 220 кг, птичи продукти 47 кг, риба 171 кг - предимно от улична търговия, 4 кг ядки от миди и 0,750 кг раци. Според нея уличната търговия на риба продължава и ще е така, докато има купувачи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.