1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ОМК отчита 5% спад в продажбите за последното тримесечие на 2009 г.

ОМК отчита 5% спад в продажбите за последното тримесечие на 2009 г.

Резултатите се дължат основно на спада в продажбите на киселото мляко

Млечният сектор също вече страда от свитото потребление в резултат на кризата и увеличаващата се безработица. Такъв извод може да се направи от финансовия отчет на един от най-големите производители в сектора "Обединена млечна компания" (ОМК), представен на фондова борса, информира dnevnik.bg.

ОМК е продала 5% по-малко млечни продукти в количествено изражение при около 20% ръст година по-рано. В стойностно изражение приходите на ОМК се понижават с около 3 на сто спрямо 30% ръст за 2008 г., като разликата в количествените и стойностните резултати за 2008 г. се дължат на ръста в средните цени на продуктите през годината.

Резултатите се дължат основно на двуцифрения спад в продажбите на киселото мляко, което носи най-голям дял в приходите на компанията. При прясното мляко ОМК успява да постигне минимален ръст, но този ръст намалява съществено през последното тримесечие.

Хранително-вкусовият сектор все пак е най-слабо засегнат от кризата, тъй като храната е след последните необходимости, от които потребителите започват да съкращават в трудни за тях моменти. Затова и представянето на компанията е близо до общото такова на икономиката през миналата година. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 5.1 на сто през 2009 г. както заради свития износ и държавни разходи, така и заради драстичния спад във вътрешното потребление в последните месеци на годината.

Независимо от  по-слабите приходи ОМК подобрява ефективността си и свива оперативната си нетна загуба за 2009 г. спрямо резултата си година по-рано. Компанията приключва годината с 3.3 млн. лв. оперативна и 5.3 млн. лв. нетна загуба спрямо 6.3 млн. лв. оперативна и 8.3 млн. лв. нетна загуба за 2008 г. Това се дължи както на по-ниските изкупни цени на млякото през миналата година, така и на по-ниските финансови разходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.