1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Първите продажби на българско пилешко месо в Катар ще бъдат реализирани в рамките на два месеца

Първите продажби на българско пилешко месо в Катар ще бъдат реализирани в рамките на два месеца

Това стана ясно от визитата на президента Росен Плевнелиев в страната

Първите продажби на българско пилешко месо в Катар ще бъдат реализирани в рамките на два месеца. Това стана ясно в последния ден от визитата на Росен Плевнелиев и придружаващата го делегация в Катар.

"Ще видим много скоро първа търговска сделка за продажба на пилешко месо в Катар. Очаква се до два месеца да започнат доставките. Виждаме възможност и за млечни продукти - българско сирене, кашкавал, също така мед и месо. Очакваме и еднократни сделки". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с главния изпълнителен директор на "Катар Холдинг" Ахмад Мухамад aл Сайед, цитиран от Константин Вълков от Дарик радио.

"Катар Холдинг" е навярно най-важният инвеститор на емирството в чужбина. Холдингът инвестира в стратегически международни проекти от 2006 година. В момента той работи в над три страни по света като най-популярни са инвестициите в британската банка Барклис и луксозният ритейлър Хародс. Миналата година "Катар Холдинг" продаде своя дял в размер на 10% от автомобилната компания Порше.

Вестник "Файненшъл таймс" определя "Катар Холдинг" като един от най-агресивните играчи на световния финансов пазар. Амбициите на катарските бизнесмени са практически неограничени - те започват от покупка на модни къщи като Валентино, дял в германския гигант Сименс или френските магазини Прентом.

Българският президент допълни, че освен заявеният вече интерес за някои българо-катарски проекти в областта на земеделието, производството на храни, туризъм, недвижими имоти и строителство, е отбелязано и за намерения за инвестиции в минната индустрия.

Ахмад ал Сайед, изпълнителният директор на "Катар Холдинг", с който президентът Плевнелиев се срещна е познат в международните среди с изказването си от 2009 година: "Ние имаме пари в брой. А парите в брой са кралят". Очаква се той да посети България през май.

"Катар Холдинг" получава между 30 и 40 млрд. годишно от държавата Катар. От една страна това му позволява да преговаря по-изгодни сделки, заради големите обеми, но и в същото време да поема рискови ходове, тъй като може да преглътне без проблеми загубите. Именно на компанията се разчита най-много за повишаване на икономическите връзки между България и Катар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.