1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Пазарът на захар в страната остава относително спокоен

Средната цена на едро се задържа на ниво от 1,97 лв./килограм

През периода 5 – 12 юни 2013 г. пазарът на захар в страната остава относително спокоен, съобщават от ДКСБТ. 

Средната за страната цена на едро на захарта се задържа на нивото от предходната седмица - 1,97 лв./кг. На борсите в различните областни центрове захарта се търгува на цени от 1,72 лв./кг (Добрич) до 2,48 лв./кг (Варна). Ценови отклонения спрямо предходната седмица се наблюдават в тринадесет от областите, в границите от –2,5% (Пловдив) до +4,2% (Варна).

В големите търговски вериги (ГТВ) средната цена на дребно на захарта за страната остава 2,11 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,92 лв./кг до 2,28 лв./кг, съответно в София и Пазарджик. Седмично повишение на цените на захарта се отчита в три области – в Хасково (с 6,4%), Русе (с 2,5%) и Кюстендил (с 1,2%). Поевтиняване на продукта в големите супермаркети се наблюдава в четири от областите, в рамките на 0,5 (Стара Загора) – 3,6% (Бургас).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) отбелязва незначително седмично понижение (с 0,4%) до 2,24 лв./кг. По области, предлагането остава в ценовите граници от 2,02 лв./кг (Варна) до 2,40 лв./кг (Габрово, Пазарджик и Разград). Седмични ценови изменения се наблюдават в пет области, в интервала от -3,3% (Ямбол) до + 3,5% (София).                     

Цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,33 лв./кг в София. Изключение са областите Шумен, Кърджали, Варна и Благоевград, където цените в малките магазини са с между 0,02 и 0,12 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

През изтеклата седмица маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,14 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг да ДТО, като и за двата типа обекти продължава да е най-голям в Плевен – съответно 0,35 и 0,56 лв./кг. В областите Бургас и Разград цените на продукта в големите супермаркети са малко по-ниски от тези на едро (съответно с 0,06 и 0,03 лв./кг), а във Варна разликата в тази посока достига 0,39 лв./кг. За поредна седмица и в по-малките магазини във Варна се отчита значително по-ниска средна цена от тази на едро - с 0,46 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.