1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. По две трети от предложенията на Европейската комисия за ОСП имаме сходни позиции с Франция

По две трети от предложенията на Европейската комисия за ОСП имаме сходни позиции с Франция

Снимка:

Мирослав Найденов: Ще работим заедно за по-добро подпомагане на земеделците

България и Франция ще работят заедно за по-добро разпределение на подпомагането на земеделците в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това стана ясно след среща в Париж на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с министъра на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Франция г-н Стефан Льо Фол. Бъдещето на ОСП беше акцент в разговорите.

Обединихме се около становището, че сегашната селскостопанска политика в този програмен период дава конкретни предимства на едни сектори за сметка на други и ние трябва да коригираме това в следващия програмен период, съобщи министър Найденов след срещата. Той е обсъдил с френския си колега предложението на Франция да се разработи стъпаловидна скала за подпомагане, така че максимални субсидии да получават стопани с до 1000 хектара земя, а за по-големите площи помощите да намаляват. Причината е, че до 1000 хектара се използват обикновено от животновъди за добив на фуражи. Така по-високи субсидии ще получават животновъдите и ще се стимулират земеделските производители да отглеждат животни, а не да субсидираме зърно, което в момента изнасяме за трети страни, обясни министър Найденов.

Успях да ги убедя да подкрепят настояването на България да се увеличат от 5 на 15% гарантираните средства за подпомагане на сектори, свързани с производство като растениевъдство и животновъдство, съобщи още министърът. Той припомни, че Франция е втората страна след Германия, която ни обеща подкрепа в това отношение. Двамата министри са се обединили около становището, че досегашният модел на подпомагането на площ в момента води до изкривяване на пазарите, внос в ЕС на мляко, месо и зеленчуци и, че сегашната схема дава конкурентно предимство на сектор зърнопроизводство. Сегашното предложение е да има тавани за всички, независимо какво произвеждат.

По две трети от предложенията на Европейската комисия за ОСП имаме сходни позиции с Франция, отбеляза министър Найденов. Известни разминавания има по предложението на Франция да се разпределят субсидиите общо по първи и втори стълб – директни плащания и средства за развитие на селските райони. За нас това не е приемливо, тъй като за нас Програмата за развитие на селските райони е много важна, посочи той.  Те приеха аргументите ни и са склонни да ни подкрепят за намиране на консенсус, тъй като кохезионната политика трябва да върви наравно със общата земеделска политика на ЕС, посочи министърът.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.