1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Полша е източникът на конското месо в кюфтетата, доставяни на мебелния гигант ИКЕА

Полша е източникът на конското месо в кюфтетата, доставяни на мебелния гигант ИКЕА

Снимка:

Това е установила шведската компания "Дафгорд"

Шведската компания "Дафгорд" е установила, че Полша е източникът на конското месо в кюфтетата, доставяни на мебелния гигант ИКЕА, който прекрати продажбата им в 24 страни, предадоха БТА и ДПА.

Говорителката на "Дафгорд" Ола Ларсон посочи пред агенцията, че базиран в Швеция доставчик на месо е получил доставки, съдържащи конско, от две кланици в Полша. "Дафгорд" съобщи, че е направил над 1000 ДНК теста.

Ларсон отказа да назове шведския доставчик на месо, но уточни, че той покрива около 5 до 10% от доставките на месо в "Дафгорд". Полицията, адвокати и националната агенция по храните са предупредени за новите данни.

Миналата седмица ИКЕА прекрати продажбите на известните си кюфтенца в 24 страни, главно в Европа, след като чешките власти съобщиха за следи от конско месо в пакети от по един килограм, доставени от "Дафгорд".

Тестовете, поръчани от "Дафгорд", по-късно потвърдиха резултатите от Чехия. Миналата седмица ИКЕА спря и продажбите на наденички, доставяни от "Дафгорд", след като и в тях беше открито конско месо. Наденичките са продавани в магазините във Франция, Испания, Великобритания, Ирландия и Португалия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.