1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Предстои първото изложение за дюнери в Берлин

Предстои първото изложение за дюнери в Берлин

В Германия на ден се изяждат около 3 милиона дюнера

Германия е европейски специалист по дюнери. Страната е най-големият износител за Европа, а германците предпочитат да похапват дюнер вместо традиционният къривурст. Турски или германски патент е всъщност този специалитет?

Дюнерът в Германия се продава с пилешко, пуешко или телешко месо. Може да е пикантен или не, с леко препечен или обикновен хляб. На първото изложение за дюнери в Берлин (24.09. - 25.09.) традиционният турски спецалитет ще бъде сервиран по всевъзможни начини, и то - безплатно.

В сградата на някогашната гара в Берлинския квартал Фридрихсхайн на 4000 квадратни метра се представя всичко, свързано с дюнера: от специални ножове през подправки до транспортни средства за разнасяне на стоката. Освен това ще бъде представен и вторият робот за дюнери, който изрязва месото от въртящия се шиш. Първият робот беше показан миналата година на изложението, предназначено само за представители от бранша.

Дюнерът е изключително популярен в Германия. В производството му са ангажирани 60 000 души, а оборотът от продажбите достига 3,5 милиарда евро. На ден се обработват по около 600 тона месо - 400 за германските заведения за бързо хранене и 200 за други европейски страни. 60% от месото идват от Германия, останалата част е с произход от Белгия, Холандия и Франция.

В Германия на ден се изяждат около 3 милиона дюнера. Той вече отдавна е изместил традиционния германски къривурст, твърди Таркан Тасюмрук, председател на Съюза на турските производители на дюнери в Европа. Единствено сушито било конкуренция на дюнера в Германия, защото се смятало за по-здравословна храна, предаде Дойче веле.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.