1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Приемането на повече омега-3 мастни киселини намалява риска от ревматоиден артрит

Приемането на повече омега-3 мастни киселини намалява риска от ревматоиден артрит

Снимка:

Консумирането веднъж седмично на тлъсти риби от рода на сьомгата, паламуда и скумрията намаляват с 52 процента риска от заболяването

Според шведско проучване осъществено от института Каролинска в Стокхолм при жените с висок прием на омега-3 мастни киселини има с 52 процента по-нисък риск от развитие на ревматоиден артрит.

Изследването, цитирано от в. "Гардиън" обхванало 32 хиляди жени, родени между 1914 и 1948 г. Те попълвали обширни въпросници за хранителния си режим през 1987 г. и през 1997 г., като през този период 205 от изследваните развили ревматоиден артрит, пише vesti.bg.

Според проучването консумирането веднъж седмично на тлъсти риби от рода на сьомгата, паламуда и скумрията намаляват с 52 процента риска от ревматоиден артрит.

Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично на по-малко мазни риби като треска и писия. Причината за тази разлика е в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби.

Консумирането дори на една порция седмично на каквато и да било риба в продължение на 10 години води до 29 процентно намаление на риска от развитие на артрит.

Жените на средна и в напреднала възраст са с най-голям риск от заболяване от ревматоиден артрит. Тази болест засяга 580 хиляди мъже и жени в Англия и Уелс и представлява хронично възпаление, което предизвиква болка и подуване на ставите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.