1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Четири социални трапезарии хранят бедните във Великотърновска област

Четири социални трапезарии хранят бедните във Великотърновска област

Размерът на финансирането за един човек е до 2,20 лв.

Четири социални трапезарии хранят бедните и социално слабите във Великотърновска област от началото на октомври. Те се намират в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Сухиндол и ще продължат да работят до края на март 2012 г., предаде Дарик.

Право да получават безплатен обяд имат лица и семейства на месечно социално подпомагане, хора без доходи, самотно живеещи пенсионери с минимални пенсии и бездомници. Обществените трапезарии са разкрити по проекти, финансирани от фонд „Социална закрила", като за първите два месеца за нашата област са осигурени близо 17 000 лв. Размерът на финансирането за един човек е до 2,20 лв., като за тези пари се осигурява супа, основно ястие и хляб.

65 са социално слабите, ползващи услугите на трапезарията във Велико Търново. Тя се помещаваше срещу Старата поща в града, но от 1 ноември е преместена в бившия китайски ресторант до здравната инспекция (бившето ХЕИ). В момента още девет души са подали заявление, че искат да ползват услугите на кухнята, но засега остават в листа с резервите и ще бъдат включени, само ако някой от вече одобрените кандидати се откаже от правото си.

В Горна Оряховица се хранят 30 души, толкова са и потребителите в трапезарията в Лясковец, като кухните в двата града се помещават в сградата на Домашния социален патронаж.

Обществената кухня за социално слаби в община Сухиндол обслужва 54 души, като храна получават и социално слаби от няколко кметства - селата Коевци, Бяла река, Горско Калугерово, Горско Косово и Красно градище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.