1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Производители поискаха стандарт и за бозата

Производители поискаха стандарт и за бозата

Подобрителите трябва да са в строго определени дози, твърдят от бранша

Освен за хляба и колбасите, специален стандарт трябва да има и за бозата. За него настояват от бозаджийския бранш като мярка срещу нелоялната конкуренция, съобщи Би Ти Ви.

Радомирската боза, известна в цяла България, е традиционна напитка за поколения българи. Тя се получава след специална обработка на няколко продукта. Майсторите-бозаджии признават, че имат своите тънкости, но по-важно от всичко е качеството на съставките.  

Според производителите подобрителите трябва да са в строго определени дози. Освен това трябва да се използва хлебна пшеница и ръж и в никакъв случай фуражна, а добавките да са с доказан и естествен произход. Тези правила браншът иска да залегнат като стандарт.

От Агенцията по безопасност на храните признават, че интерес към стандартизирането има от почти всички браншове. До седмица със сигурност още един продукт ще има свой стандарт и това е лютеницата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.