1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слабо понижение на средните цени на бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Слабо понижение на средните цени на бялата кристална захар отчитат от ДКСБТ

Средно за страната, цената на едро е 1,78 лв./килограм

През периода 11 - 18 декември 2013 г. от ДКСБТ наблюдават слабо понижение на средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите супермаркети, докато тези на дребно в по-малките магазини остава без промяна в сравнение с предходния седмичен период.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,78 лв./кг, с 1,1% по-ниска спрямо предходната седмица. На тържищата в страната захарта се предлага на цени от 1,49 лв./кг (Добрич) до 2,15 лв./кг (Варна). В девет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, основно в границите от 0,6 (Кърджали) до 4,6% (Силистра), а в Благоевград и по-значително – със 7,5%. Повишение на стойностите се наблюдава само в Плевен (с 0,6%) и Варна (с 5,9%).  

През изтеклата седмица средната за страната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1% на седмична база, до 1,93 лв./кг. В тези обекти цените на захарта варират от 1,74 лв./кг до 2,20 лв./кг, съответно в Хасково и Перник. В дванадесет от областните центрове се отчитат разнопосочни седмични изменения, в границите от -4,1% (Шумен) до +5,8% (София).

При търговията с бяла захар в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава непроменена – 2,07 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 1,82 лв./кг (Варна) до 2,39 лв./кг (София). В пет от областите се регистрира понижение на цените, в рамките на 1 - 5,2% (Варна). Седмично повишение на стойностите се наблюдава единствено в София – с 12,2% . 

През изминалата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,39 лв./кг в София. Изключение са областите Варна и Кърджали, където цените в по-малките магазини са съответно с 0,07 и 0,05 лв./кг по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,15 лв./кг за ГТВ и 0,29 лв./кг за ДТО, като достига съответно до 0,40 лв./кг в Добрич и 0,71 лв./кг в София. Прави впечатление, че в област Варна цените на дребно на захарта са значително по-ниски от тази на едро за същата област - с 0,26 лв./кг в ГТВ и с 0,33 лв./кг в ДТО. Сходна ситуация се наблюдава и в големите супермаркети в Шумен и Разград, но там разликата между цените в тази посока е по-умерена (съответно с 0,05 и 0,11 лв./кг).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.