1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Слабо повишение на средните цени в големите супермаркети на рафинираното слънчогледово олио

Слабо повишение на средните цени в големите супермаркети на рафинираното слънчогледово олио

Предлагането на тържищата в страната е в ценови диапазон от 1,85 лв./литър в Хасково до 2,75 лв./литър във Варна

През периода 11 – 18 декември 2013 г. се наблюдава слабо повишение на средните цени на едро и на дребно в големите супермаркети на рафинираното слънчогледово олио спрямо предходния седмичен период и същевременно леко понижение на средната цена на дребно в по-малките магазини, съобщават от ДКСБТ.

През изминалата седмица предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в широкия ценови диапазон от 1,85 лв./литър (Хасково) до 2,75 лв./литър (Варна). В осем области се отчита седмично повишение на ценовите стойности с между 0,5% (Разград и София) и 11% (Ямбол). Леко поевтиняване на продукта, в рамките на 1,2 – 3,4%, се наблюдава в четири области, най-съществено в Плевен. В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се повишава с 0,9% спрямо предходната седмица до 2,16 лв./литър.

Средната цена на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) за страната също бележи леко седмично повишение с 0,8%, до 2,58 лв./литър. В ГТВ олиото се продава на цени от 2,29 лв./литър в Шумен до 2,91 лв./литър в Перник. По-високи цени спрямо предходната седмица се наблюдават в осем области, като най-значително се покачват стойностите в Бургас (с 4,2%), а най-слабо - в Сливен и Ямбол (с 1,9%). Поевтиняване на продукта се регистрира единствено в област Шумен (с 0,4%).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната е 2,65 лв./литър, с 0,4% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Търговията с олио в ДТО е в ценовия интервал от 2,39 лв./литър (София) до 3,19 лв./литър (Смолян). В три от областните центрове данните сочат намаление на цените от 1,6 до 4% на седмична база, най-чувствително в София. Седмично повишение на ценовите равнища е налице единствено в област Русе (с 0,4%).

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Хасково за големите супермаркети (0,72 лв./литър) и в Смолян за по-малките магазини (1,02 лв./литър). В област Варна цените на дребно на олиото в ГТВ и в ДТО са значително по-ниски от тези на едро, съответно с 0,21 и 0,32 лв./литър.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,55 лв./литър в Смолян. В седем области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с между 0,01 и 0,11 лв./литър (Варна).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.