Едно от решенията за защита на производителите у нас е въвеждането на допълнителен контрол на храните от небългарски произход
Спадат продажбите на родни храни за сметка на чужди по-евтини стоки. Към момента не може да се цитират точни проценти за намаленото потребление, но родните производители усещат спада.
"Тенденцията е факт. В големите търговски вериги вече можете да видите същите продукти, които се произвеждат извън България, и се продават с български етикет, на който пише, че производителят е Чехия, Полша, Германия, Италия и къде ли не. Обикновено става дума за доста евтини продукти. Всичко това е функция от централните договори на големите търговски вериги. Все пак те са мултинационални компании, присъстват в цяла Европа, и си имат доставчици в страни с много големи производствени мощности", обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, предаде агенция "Фокус".
"Това е масово явление – всички роптаят, че продажбите им се свиват. В същото време се вижда как нарастват и се появяват все повече чужди продукти", посочи Вътев.
Едно от решенията за защита на производителите у нас е въвеждането на допълнителен контрол на храните от небългарски произход. Според Вътев те трябва да бъдат контролирани по същия начин, по който се контролират и родните храни.
"Защото напоследък се говори само за българските производители – как искали да станат милионери за един месец, как влагали вода в колбасите и пилетата. А всичко това е световна практика, с която на нас ни се прави дъмпинг от продукти, произведени в други страни на ЕС. Това е проблемът", аргументира се още Кирил Вътев.