1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на брашно тип „500” се задържа на ниво от 0,98 лв./кг

Средната цена на едро на брашно тип „500” се задържа на ниво от 0,98 лв./кг

За поредна седмица търговията с брашно по борсите в страната е в ценовия диапазон от 0,78 лв./кг (Враца) до 1,14 лв./кг (София)

През последната седмица на януари 2013 г. средните цени на брашно тип „500” за страната както на едро, така и на дребно остават на нивата от предходния седмичен период.

Средната цена на едро на брашното за периода 23 – 30.01.2013 г. се задържа на ниво от 0,98 лв./кг. За поредна седмица търговията с брашно по борсите в страната е в ценовия диапазон от 0,78 лв./кг (Враца) до 1,14 лв./кг (София). В по-голямата част от областните центрове се регистрират леки разнопосочни колебания на цените спрямо предходната седмица, в границите от -3,5% (Смолян) до +3,2% (Велико Търново).

За трета поредна седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна, съответно 1,12 и 1,17 лв./кг.

В големите супермаркети брашното се търгува на дребно в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Видин) до 1,22 лв./кг (Ямбол). В седем от областите се отчита разнопосочно седмично изменение на ценовите стойности на продукта, в диапазона от -4,3% (Кърджали) до +5,1% (Пловдив).

Цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,29 лв./кг във Враца. Изключение прави София, където цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,05 лв./кг.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното варират от 1,07 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (София). В три области се отчита слабо седмично повишение на ценовите стойности, с между 1,7 (Хасково) и 2,6% (Кърджали). Единствено в ДТО в Русе цените на брашното бележат незначително понижение - с 0,8%.

Средно за страната, цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,19 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран отново във Враца (0,38 лв./кг). В по-малките магазини във Варна цените на дребно на брашното са по-ниски с 0,03 лв./кг от тези на едро.

През наблюдавания период цените на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,16 лв./кг в Пловдив и София. В Добрич, Търговище и Варна цените на дребно на брашно тип „500” в ГТВ са по-високи от тези в ДТО с между 0,01 и 0,07 лв./кг.

През едномесечния период на наблюдение (м. януари 2013 г.) пазарът на брашно тип „500” е спокоен, с леки разнопосочни ценови колебания по области. Регистрираната към края на м. януари средна цена на едро за страната (0,98 лв./кг) е с 1% по-ниска спрямо тази от края на предходния месец.

В рамките на едномесечния период средната цена на дребно за страната в големите търговски вериги бележи леко повишение с 0,9%, а тази в по-малките търговски обекти остава без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.