1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,45 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,45 лв./литър

Най-ниски стойности са регистрирани в Сливен, а най-високи в Шумен

През периода на наблюдение (28 декември 2011 г. – 4 януари 2012 г.) се отчита леко понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио на едро и в малките търговски обекти и запазване на нивата от предходната седмица в големите търговски вериги.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,45 лв./литър, с 0,4% по-ниска спрямо предходния анализиран период. По области, цените на едро са в диапазона от 2,10 лв./литър до 2,83 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Сливен, а най-високи в Шумен. В по-голямата част от областните центрове се наблюдават леки ценови колебания в двете посоки, в границите от -4,5% (Сливен) до +1,7% (Бургас).

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) остава на нивото от предходната седмица - 2,90 лв./литър. В големите магазини олиото се предлага на цени от 2,59 лв./литър (Добрич) до 3,09 лв./литър (Бургас). Изменение на цените се регистрира в едва две области – понижение във Варна (с 0,7%) и повишение в София (с 3,4%).

През изминалата седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) е 2,98 лв./литър, с 0,7% по-ниска спрямо предходния анализиран период. По области, цените варират от 2,75 лв./литър (Благоевград, Добрич и Кюстендил) до 3,25 лв./литър (Смолян). През анализирания период разнопосочно движение на цените, в интервала от -6,6% до +1,7%, се наблюдава в пет от областните центрове.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,08 лв./литър.

Най–голяма разлика между цената на едро и цената на дребно се отчита в Сливен за големите супермаркети - 0,88 лв./литър, а за ДТО във Враца - 0,87 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.