1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната отбелязват понижение спрямо предходната седмица

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната отбелязват понижение спрямо предходната седмица

Предлагането на яйца на борсите варира от 0,27 лв./бр. до 0,33 лв./бр

През анализирания период (21 - 28.03.2012 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната отбелязват понижение спрямо предходната седмица, като най-чувствително поевтиняване е регистрирано при цените на дребно на яйца - размер L в по-малките магазини – с 0,02 лв./бр, съобщават от ДКСБТ.

През последната седмица средната цена на едро на яйца размер М за страната е 0,31 лв./бр., с 0,01 лв./бр. или 3% по-ниска спрямо предходния период. Предлагането на яйца на борсите варира от 0,27 лв./бр. до 0,33 лв./бр., съответно в Силистра и Варна. В почти всички области се отчита намаление на цените, в рамките на 0,01 – 0,04 лв./бр. Най-значително е поевтиняването във Велико Търново и Разград – с по 0,04 лв./бр. или с 11,6%, следвано от това във Враца и Добрич – с по 0,03 лв./бр. или с малко над 9%.

Средно за страната, цената на дребно на яйца - размер М в големите търговски вериги (ГТВ) бележи понижение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица, а за размер L остава на същото ниво.

По области, цените на дребно на яйца – размер М в ГТВ са в границите от 0,32 лв./бр. до 0,37 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава във Варна и Кърджали, а най-високата в Бургас, Сливен и Ямбол. В дванадесет от областите цените на дребно на този размер яйца бележат понижение с между 0,01 и 0,03 лв./бр., като най-значително то е в Хасково и Кърджали. Увеличение е регистрирано в шест области, най-чувствително във Враца и Монтана – с по 0,04 лв./бр. или 13,3%, в резултат от което цените в тези две области се изравняват със средното за страната.

В големите супермаркети цените на яйца - размер L се движат в интервала от 0,34 лв./бр. в Стара Загора и Хасково до 0,41 лв./бр. в Разград и Русе. По-евтино през тази седмица яйцата се търгуват в девет области, като намалението достига до 0,06 лв./бр. (15%) в Стара Загора и Хасково. Повишение на цените се наблюдава в три области – в Разград и Русе с 0,02 лв./бр., а в Силистра – с 0,01 лв./бр.

През анализирания период средните за страната цени на яйца в другите търговски обекти (ДТО) намаляват с 0,01 лв./бр. за размер М и 0,02 лв./бр. за размер L.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, са в интервала от 0,32 лв./бр. (във Варна и Добрич) до 0,41 лв./бр. (в Габрово и Плевен). В четири области цените на яйцата от този вид се запазват на нивата от предходната седмица, а в останалите намаляват с между 0,01 и 0,04 лв./бр., най значително във Варна.

Въпреки понижението през последните две седмици, цените на яйцата остават по-високи в сравнение с предходния месец, поради сериозното увеличение в началото на м. март.

Към края на м. март 2012 г. средната цена на едро на яйца за страната бележи повишение с 0,05 лв./бр. спрямо нивото отпреди един месец. При средните за страната цени на дребно на яйца, предлагани в ГТВ също се отчита покачване в рамките на едномесечния период на наблюдение - с по 0,02 лв./бр. и за двата размера. В по-малките магазини средните цени на яйцата бележат повишение с 0,02 лв./бр. за размер М и с 0,01 лв./бр за размер L.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.