1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните цени на пилешкото месо в страната остават без съществена промяна

Средните цени на пилешкото месо в страната остават без съществена промяна

По области, стойностите се движат в границите от 3,70 лв./кг (Хасково) до 4,46 лв./кг (Благоевград)

През периода 26 февруари – 5 март 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

Пиле-замразено

Средната цена на едро на замразено пиле на тържищата в страната се запазва на нивото от 4,12 лв./кг. По области, стойностите се движат в границите от 3,70 лв./кг (Хасково) до 4,46 лв./кг (Благоевград). В седем от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените на едро на замразено пиле, в рамките на 0,2% (Благоевград, Добрич и Кърджали, ) – 6,8% (Хасково). В същото време, в други седем области е налице поскъпване на продукта от 0,5 до 4,8%, най-чувствително в Сливен.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 0,2% спрямо предходната седмица до 4,90 лв./кг. Предлагането по области е в диапазона от 4,24 лв./кг (Шумен) до 5,14 лв./кг (Русе). Само в две области се отчита седмично изменение на цените – понижение с 2,4% във Варна и с 3,4% в Шумен.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,78 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,48 лв./кг в Бургас до 1,13 лв./кг в Силистра. Изключение прави област Шумен, където цените на продукта в големите супермаркети са с 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Предлагането на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) се задържа в границите от 4,63 лв./кг (Монтана) до 5,50 лв./кг (Силистра). Изменение на цените на седмична база се регистрира единствено в област София – намаление с 1,4%. Това не дава отражение на средната стойност за страната и тя остава 5,01 лв./кг.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,89 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в интервала от 0,45 лв./кг в Ямбол до 1,51 лв./кг в Силистра.

През наблюдавания период цените на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 2,2% по-високи от тези в големите супермаркети.

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,71 лв./кг, незначително по-висока в сравнение с предходния седмичен период (с 0,2%). Предлагането на едро на продукта по тържищата остава в ценовия диапазон от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,90 лв./кг (Смолян и Хасково). В три от областите се наблюдава седмично понижение на цените на едро с по 0,4% (Бургас, Сливен и Ямбол), докато в Пазарджик и Пловдив стойностите се покачват, съответно с 2,2 и 3,5%.

При търговията на дребно с охладено пиле в големите супермаркети се наблюдава леко покачване на средната стойност за страната с 0,6% на седмична база, до 4,99 лв./кг. По области, цените в ГТВ са в границите от 4,34 лв./кг (Шумен) до 5,29 лв./кг (Видин). В пет от областните центрове се отчита седмично изменение на цените в ГТВ, като при всичките е налице повишение на стойностите, в рамките на 1 – 7,2% (Силистра и Търговище).

През наблюдавания период маржът между цените на едро на охладеното пиле и тези на дребно в ГТВ е средно 0,28 лв./кг, като достига до 0,94 лв./кг в Търговище. В областите Перник, Хасково и Шумен цените на продукта в ГТВ са по-ниски от тези на едро с между 0,01 и 0,36 лв./кг.

Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в другите търговски обекти остава без промяна спрямо предходната седмица – 5,12 лв./кг, като  предлагането по области се задържа в диапазона от 4,68 лв./кг (Бургас) до 5,47 лв./кг (Хасково). Изменение на цените спрямо предходната седмица се регистрира единствено в област София, където продуктът поскъпва с 1%.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ДТО е с 0,41 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата достига до 0,59 лв./кг в Стара Загора. В Бургас цените в ДТО са с 0,07 лв./кг по-ниски от тези на едро.

През изтеклата седмица цените на охладеното пиле в ДТО са средно с 2,6% по-високи от тези в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.