1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца се запазват на нивата от предходната седмица

Средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца се запазват на нивата от предходната седмица

Търговията с яйца - размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,19 лв./бр. (Стара Загора) до 0,26 лв./бр. (Варна)

През периода 16 – 23 януари 2013 г. средните за страната цени по веригата на предлагане на яйца се запазват на нивата от предходната седмица.

Търговията с яйца - размер М на борсите е в ценовия диапазон от 0,19 лв./бр. (Стара Загора) до 0,26 лв./бр. (Варна). В седем области се отчита седмично понижение на цените в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. (Русе), а в други две (Благоевград и Ямбол) - повишение с по 0,01 лв./бр.

По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,26 лв./бр. във Варна до 0,30 лв./бр. във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, без изменение спрямо предходния седмичен период.

Цените на яйца - размер L в ГТВ варират от 0,29 лв./бр. в област Добрич до 0,34 лв./бр. в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Леко седмично покачване на цените се отчита в областите Шумен и София, съответно с 0,01 - 0,02 лв./бр., а поевтиняване с 0,01 лв./бр. - в областите Кюстендил, Силистра и Търговище.

Предлагането на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. до 0,30 лв./бр., като най-ниската стойност е регистрирана във Варна. Седмично ценово изменение на яйцата от този размер се отчита само в област Добрич - понижение с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, са в интервала от 0,26 лв./бр. до 0,32 лв./бр. В почти цялата страна цените на яйцата от този размер в по-малките магазини остават без изменение. Единствено в Добрич и Русе е налице поевтиняване на продукта с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,05 лв./бр. в ГТВ и 0,03 лв./бр. в ДТО, като достига до 0,08 лв./бр. в ГТВ и в ДТО във Велико Търново, както и в ГТВ в Стара Загора. В област Варна цените на дребно в ДТО са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,03 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.