На практика стандартът трябва да въведе минимални изисквания в производството на лютеница
Стандартът за лютеницата вече е в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за окончателно одобрение. По думите на Константин Ламбрев, председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, цитиран от Агенция Фокус произведената по стандарт лютеница, ще се доближава до традиционната храна, произведена при домашни условия.
На практика стандартът трябва да въведе минимални изисквания в производството на лютеница. Според предложението лютеницата трябва да се прави от доматено и пиперково пюре. В нея не трябва да има пюрета от тикви, оцветители, консерванти и др. Има ограничения в количеството на добавените нишестета и на захарта. В продуктите с минимални изисквания ще могат да се добавят и други зеленчуци като патладжан и моркови в определени количества.