1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на основните млечни продукти продължават да се повишават

Цените на основните млечни продукти продължават да се повишават

Основната причина за това е силният тласък в търсенето на продукция в Китай

Цените на основните млечни продукти на международната борса Global Dary Trade продължават да се повишават, пише порталът agrarheute.com. Основната причина за това е силният тласък в търсенето на продукция в Китай.

От началото на 2014 година Пекин намалява импортните мита за внос на сухо мляко от Нова Зеландия. В същото време лицензиите за изгоден внос на мляко за 2013 година вече са изчерпани, и затова активизиране на търговията на борсата може да се очаква в началото на 2014 година. Както винаги в последния месец от годината и началото на следващата най-големи продажби отчитат новозеландските компании, пише agronews.bg.

Повишението се отнася за почти всички продукти, като отчетеното на последния търг във вторник повишение е с 3,8%. Най-много поскъпнаха казеинът и лактозата. Решаващо за общия тренд на борсата беше и повишаването на цените на обезмасленото и пълномасленото мляко на прах - съответно с 5,6 и 3,4%.

Последната сесия на борсата се характеризираше с рекордно ниво на изтъргувания обем продукция от 52 000 тона. Известният спад на производството в Австралия и Нова Зеландия се свързва със сезонни причини. Обикновено през октомври производството на мляко в Нова Зеландия достига своя пик, след което следва спад. За продължаващата до май стопанска година в сектора анализаторите очакват ръст на производството от 4-5%. Изкупните цени на суровината при най-големия новозеландски производител Fonterra през септември достигнаха 0,40 цента за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.