1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно бележат леко понижение

Цените на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно бележат леко понижение

Средната цена на едро за последната седмица е 2,61 лв./литър

През периода 17 – 24 април 2013 г. средните цени на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) бележат леко понижение, докато тази в малките търговски обекти се запазва на нивото от предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за последната седмица е 2,61 лв./литър, с 1,1% по-ниска спрямо предходния анализиран период. На борсите в страната цените на олиото са в диапазона от 2,39 лв./литър до 3,00 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Хасково, а най-високи - във Варна. В голяма част от страната се наблюдават седмични ценови колебания в двете посоки. В седем от областите цените на едро бележат понижение в рамките на 0,4% – 3,5%, най-съществено в Добрич. В пет области продуктът поскъпва с между 1,1 и 3,4%, най-значително във Варна.

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи слабо понижение спрямо предходния седмичен период (с 1%) - до 2,97 лв./литър. През последната седмица цените на олиото в големите супермаркети се движат в границите от 2,49 лв./литър (Враца) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В ГТВ на седем области продуктът поевтинява, най-значително във Враца (с 18,1%) и Шумен (с 8%). Единствено във Варна се отчита повишение на цените спрямо предходната седмица - с 6,6%.  

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица – 3,14 лв./литър.

По области, цените са в интервала от 2,88 лв./литър в Добрич до 3,74 лв./литър в Смолян. Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира само в три области. В Благоевград и Шумен олиото се предлага на малко по-ниски цени в сравнение с предходния период – с 1,7%. Единствено в София се отчита леко повишение на цените - с 0,8%.  

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,17 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,76 лв./литър във Враца (където е отчетена най-ниската стойност в ГТВ за страната и същевременно сравнително висока стойност в ДТО). В областите Благоевград и Варна цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети, съответно с 0,04 лв./литър и 0,08 лв./литър.

За поредна седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Велико Търново за ГТВ - 0,72 лв./литър, а за ДТО в Смолян - 1,11 лв./литър. В област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,02 лв./литър и 0,10 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.