1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Вносителите на земеделски продукти ще се регистрират в МЗХ

Вносителите на земеделски продукти ще се регистрират в МЗХ

Снимка:

За целта ще се води регистър като електронна база данни

Доказателства за осъществяване на износа на земеделски стоки ще трябва да показват при поискване търговците, които са осъществили експорт в трети страни. Това предвижда наредбата за издаване на лицензии и сертификати при внос и износ на земеделски продукти, която е публикувана на правителствения портал  за обществени консултации. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” ще може да определя специфичните доказателства за износа на аграрна продукция зад граница в държави извън ЕС, пише "Монитор".

Проектът на наредбата отменя изцяло досегашната, тъй като в нея има изискване за предоставяне на документи, които са публично достъпни, и копие от документи за самоличност, се казва в доклада на аграрния министър Димитър Греков. В проекта е предвидено при регистрацията на вносителите и износителите на земеделски продукти да отпадне изискването за представяне на удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация и регистрация по закона за Данък добавена стойност.

Освен това от тях няма да се изисква и копие от лична карта, съгласно разпоредбите на Закона за защита на личните данни. За вносителите на земеделски продукти е важно да знаят, че те ще се регистрират в министерството на земеделието, а износителите ще се водят на отчет в ДФ „Земеделие”. За целта ще се води регистър като електронна база данни.

Министърът на земеделието или друго определено от него лице имат грижата да впишат заявителя в регистъра и да му издадат регистрационен номер. Вписаните веднъж вносители са длъжни да уведомяват министерството за всички промени, които засягат дейността им в седемдневен срок, предвижда наредбата. Износителите също ще разполагат с уникален регистрационен номер, за промени те ще уведомяват ДФ „Земеделие”. Всички количества коноп, внесени у нас, ще бъдат вписвани от Агенция „Митници” на гърба на лицензията за внос, която е издадена от МЗХ. Импортът на семена от коноп, непредназначени за посев, ще се осъществява само от вносители, лицензирани от министъра на земеделието и храните, като за тях министерството ще поддържа регистър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.