1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Вредят ли електронните цигари

Вредят ли електронните цигари

Разпространителите на е-цигари твърдят, че те са здравословна алтернатива на истинските цигари

Две изследвания проведени от гръцки учени доказват, че няма достатъчно научни основания да се смята, че "електронните цигари" (е-цигарите) са безопасни въпреки увеличаващата се тяхна популярност, съобщи Би Би Си. Според "British Medical Journal" учените не разполагат с необходимите данни, за да определят дали тези устройства носят повече полза, отколкото вреда. Въпреки че някои проучвания предизвикват загриженост, разпространителите на е-цигари твърдят, че те са здравословна алтернатива на истинските цигари.

Електронните цигари дават възможност на пушачите да вдишват никотин, но не и катран, тютюневи частици и въглероден окис. Захранват се с батерия. Британският здравен департамент призова към предпазливост, а авторите на изследването препоръчаха консуматорите на такива цигари да спрат употребата им до излизането на окончателните резултати от проучванията за безопасност, което ще стане догодина. Британският здравен департамент оповести, че започва сериозна съвместна работа с регулативните органи по проучване на ефекта от употреба на е-цигари, защото те стават все по-популярни. Според наличните данни един на десет пушачи във Великобритания вече ги е опитвал.

През 2009 година в САЩ бяха спрени множество доставки на тези устройства поради факта, че не са официално одобрени. Във Великобритания е забранено е-цигарите да се представят като средство за отказване от тютюнопушенето. Основната грижа на американската “Food and Drug Administration” идва от факта, че различните марки е-цигари отделят различно количество никотин при инхалация. FDA е открила и следи от канцерогенни химикали в парата на е-цигарите. Същото е забелязала и частна изследователска организация в Нова Зеландия, но нейната генерална преценка е, че все пак е-цигарите са по-добри от истинските и тя ги препоръчва като заместител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.