1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Забраниха търговията с живи птици в община Добрич

Забраниха търговията с живи птици в община Добрич

Собствениците на птицевъдни обекти и частни стопанства, в които се отглеждат домашни птици, се задължават да не допускат извеждането им извън дворовете

Кметът Детелина Николова издаде заповед, забраняваща търговията с живи птици на открити места, пазари и тържища в Добрич. Собствениците на птицевъдни обекти и частни стопанства, в които се отглеждат домашни птици, се задължават да не допускат извеждането им извън дворовете. Те трябва да предприемат мерки и за отделянето им от другите животни, да засилят охраната и да осигурят дезинфекция на влизащите и излизащите от обекта хора и транспортни средства. Наложителен е ежедневен контрол върху здравословното състояние на птиците. Заповедта забранява и съхранението на фураж и суровини на открито.

Инспекторите по контрол и опазване на околната среда в община Добрич ще извършват текущи проверки и при нарушения ще сигнализират незабавно Районната ветеринарно-медицинска служба. Там гражданите могат да се обадят, ако констатират повишена смъртност при птиците или открият трупове на птици.

По Програмата за овладяване инфлуенцата по птиците, ветеринарите трябва да направят 840 кръвни проби на пернати от регистрираните ферми и 90 на диви хвъркати годишно. РВМС е изпълнила почти на 50% тези задачи, информира д-р Красимир Калинков. Няма положителни резултати до момента, но предвид близостта с Румъния и прелета на диви птици над Шабленкото и Дуранкулашко езеро, пробите продължават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.