1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Замърсени зеленчуци на пазара в Хасково

Замърсени зеленчуци на пазара в Хасково

Агенцията по безопасност на храните извършва проверка

При наводненията в Хасково, заедно с водата, заляла центъра на града, е имало и голямо количество горива, които са се разлели от котела на местно училище и от близка бензиностанция, съобщава dariknews.bg.

Клиентите на зеленчуковия пазар се притесняват, че част от стоката, която е била в контакт с горивата се продава. Зрители на Нова телевизия сигнализираха, че са си купили зеленчуци с аромат на нафта.

Два дни след като зеленчуковия пазар в Хасково остана под вода, семейството на Румяна Райчева купило краставици. Малко по-късно обаче установили неприятна изненада.

„Приготвих таратор на детето ми и когато започна да се храни, тя ми съобщи, че нещо започва да я пари и има вкус на машинно масло”, обяснява Румяна Райчева.

Румяна подава сигнал в Агенцията по безопасност на храните, които от събота следят какво се случва на пазара. Инспекторите са проверили масите.

„По принцип ако има такива признаци не е нужно да се прави анализ, преценката е органолептична. т.е миризмата е достатъчна”, твърди д-р Олга Господинова - началник отдел в ОДБХ-Хасково.

Самите търговци отричат да продават наводнена стока. „До половината на сергията стоката беше във вода и я изхвърлихме после. То това е от нафта, то не може нито да се измие, нито нищо, трябва да се изхвърли”, категоричен е търговецът Данаил Григоров.
След наводненията в събота в района на зеленчуковия пазар осезаемо се усеща миризмата на горива.

„Бяха дадени препоръки и предписания да се извърши основно почистване и дезинфекция, за което ни бе представен този документ”, обясни д-р Олга Господинова - началник отдел в ОДБХ-Хасково.

Част от зеленчуците са спрени от продажба заради липса на документи.

„Най-голямото ми огорчение е, че всеки нещо се е вкопчил в 5-те и 10 лева, които днес ще изкара, които за всеки са нещо, но имайки предвид здравето, което всеки би трябвало да пази за себе си и за детето, би трябвало да вземе съответните мерки”, обяснява Румяна Райчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.