1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 21 проверки на НАП в Стара Загора и Казанлък

21 проверки на НАП в Стара Загора и Казанлък

Проверките са започнали като наблюдения и превенция срещу укриването на приходи

Драстично увеличение на регистрираните приходи от продажби на плодове и зеленчуци по време на майските празници отчита НАП след предприетите контролни действия от Агенцията в Южна България. Обявените на светло обороти са в пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Двадесет и един са проверените магазини и пазарски маси в Стара Загора и Казанлък. На 12 търговеца са съставени актове за констатирани нарушения. В 10 от посетените обекти, инспекторите не са получили касова бележка след закупуване на плодове и зеленчуци, а в други два след рутинна проверка е имало несъответствие меджу касовата наличност и оборота маркиран на фискалното устройство.

ОТ НАП припомнят, че проверките са започнали като наблюдения и превенция срещу укриването на приходи през изминалите майски празници 1-ви май и Гергьовден и са обхванали търговци в областите от Южна България.  Инспекторите  са следили основно за издаването на касови бележки и за спазването на осигурителното законодателство.

Продължава и наблюдението над повечето търговски обекти през системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП. Отклонения и необосновани спадове в отчитаните обороти ще бъде повод за посещение на място от данъчните, предупреждават от Агенцията.

До 2 000 лева стига глобата за неиздаване на касови бележки. До 10 000 лева пък е размерът на санкцията за търговец, който няма фискално устройство.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.