1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 3000 земеделски производители без директни плащания

3000 земеделски производители без директни плащания

Фермери ще връщат агросубсидии

 

Със сигурност около 3 хил. земеделски производители са декларирали неправомерно, че са поддържали в добро състояние ливади и пасища във високопланиски региони, и са поискали за това директни плащания. Това съобщи земеделският министър Валери Цветанов, цитиран от Дневник, по повод резултатите от проверката на Европейската сметна палата, чийто доклад е получен в министерството преди две седмици.

Различна степен на разминаване има общо в декларациите на 13 хил. производители, но повторните проверки вероятно ще докажат, че те са били добросъвестни, прогнозира Цветанов. Той припомни, че поради съмнения в тези декларации са изплатени субсидиите само на част от производителите, а на някои парите са спрени докато не приключат повторните проверки на разплащателната агенция. Редовните производители ще бъдат около 5 хил. и техните субсидии ще бъдат изплатени до 25 април.

Земеделското министерство е подготвило актуализиран вариант за декларация за свързаност по която ще се приемат не само проектите по програма САПАРД, но и тези по програмата за селските райони. Декларацията е изработена съвместно с експерти на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и е представена за съгласуване в Европейската комисия. Това съобщи министър Цветанов в деня на отворените врати, който се провежда днес в Министерството на земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.