1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 60 милиона евро повече за преки плащания до 2016 година

60 милиона евро повече за преки плащания до 2016 година

Подробности от заседанието на Съвета по земеделие и рибарство

 

България успя да извоюва допълнителен бюджет от над 8 млн евро годишно през първите три години от 2010г. и над 10 млн. за следващите до 2016г. Общо с около 60 млн. Евро се увеличава нашият пакет за преки плащания до 2016г. Важен политически сигнал от този преглед е фактът, че единствените живи пари от реформата са разпределени между новите държави-членки, в резултат на съвместно искане на 9 нови страни-членки, инициирано от България.

В резултат на същото искане Съветът и Комисията изготвиха декларация за изравняване на нивата на подпомагане между държавите-членки след 2013г. България за втори път става инициатор на подобни съвместни действия, след лансирането на съвместна декларация в същия дух на 10 нови страни – членки през март 2008г. във връзка със съобщението на Комисията за прегледа на реформата на ОСП.

Друг ключов позитивен елемент за България е увеличаване на срока за въвеждане на системата за кръстосано съответствие с 1 година, което на практика означава, че земеделските производители ще избегнат санкции за неизпълнение на изискванията на пакета за хуманно отношение към животните до 2016г.

Разширяват се значително възможностите за подпомагане на сектори със специфични проблеми.

Беше постигната договореност за увеличаване на нивото на националните доплащания към директните плащания за България и Румъния от 30 на 50 % от 2010г. На практика това дава възможност за доближаване на преките плащания в двете страни до нивата в другите държави-членки.

Компромисният текст съдържа специална декларация от Комисията за съдействие на българската страна с цел пълно използване на настоящия бюджет от ЕС за преки плащания.

Наред с тези основни постижения има и голям брой други положителни елементи. Сред тях са:
Защитен е ефективен механизъм за пазарна интервенция за производителите на хлебна пшеница.
Увеличават се националните квоти за мляко с 1% годишно до 2014г. включително.
България успя да запази минималния праг на плащане в размер на 5 дка, което ще позволи и в бъдеще подпомагането с преки плащания на дребните стопанства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.