1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агросекторът привлича най-много европари

Агросекторът привлича най-много европари

В резултат брутната добавена стойност на отрасъла бележи 6.5% ръст

След две години субсидиране на земеделието от европейските фондове секторът започва видимо да се възстановява. Докато през 2007 г. добавената стойност на селското стопанство отчете понижение спрямо предходната година, очакванията на експертите за 2008 г. са отрасълът да достигне ръст от 6.5%. Това отчитат финансистите при формирането на бюджета за 2009 г., където секторът заема отново челно място в усвояването на средства от европейските фондове. Близо 1.5 млрд. лв. са средствата за земеделие, животновъдство и рибарство, които са заложени в проектобюджета за 2009 г. На фона на еврофинансирането, което получават останалите отрасли от икономиката, селското стопанство привлича най-голям дял - 27.3%.

Въпросът е дали тези планирани средства се усвояват пълноценно от производителите и доколко администрацията на земеделското министерство контролира процеса, така че субсидиите да отидат до повече земеделски производители. Защото, ако цяла година страната се тресеше от фермерски протести, това до голяма степен се дължи на липсата на координация между чиновниците от фонд "Земеделие", Разплащателната агенция и министерството при отпускането на безвъзмездните средства.

Както и през 2008 г., средствата в бюджет 2009 са разделени в две основни направления - директни плащания на площ за всеки декар произведена земеделска продукция и субсидии за инвестиционни проекти. При директните плащания се очаква стопаните да получат 29 лв. на дка, което е с почти 30% повече от тази година. Общо за директни плащания са заложени 658 млн. лв. Най-голям дял от тези субсидии получават зърнопроизводителите, които отдавна окрупниха площите си. Поради раздробените площи при градинарите този сектор втора година почти не разчита на допълнителна помощ.

За първи път от следващата година се очаква прилив на средства към селските райони. Бюджетът залага над 760 млн. лв. европейски и национални средства за субсидиране на инвестиционни проекти на общини и фермери по програмата за развитие на селските райони. Това е почти четири пъти повече от тазгодишния бюджет, който трудно ще бъде усвоен поради невъзможността на администрацията да обработва проектите на кандидатите.

Извън тези средства държавен фонд "Земеделие" ще продължи да подпомага производителите по старите схеми, отпускани досега. За целта в план-сметката на фонда са заложени 60 млн. лв. за изплащане на държавни помощи за финансиране на програмите, които са заявени и одобрени от Европейската комисия преди присъединяването на страната в ЕС.

Извън тези средства фондът ще продължи да отпуска и инвестиционни заеми с преференциална лихва, каквито отпускаше досега. За тази цел в бюджета са заложени 80 млн. лв. Още 15 млн. лв. се предвиждат и за временни финансови помощи.

Ако програмата за рибарство най-после стартира, от следващата година ще се приемат и проекти за субсидиране на компании от областта на преработвателната промишленост. За целта са планирани 30 млн. лв., които освен за предприятия за преработка на риба и аквакултури ще се насочат и за изграждане на рибарски пристанища./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.