1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България и Аржентина ще обменят опит по отношение на кооперирането

България и Аржентина ще обменят опит по отношение на кооперирането

Латинска Америка има богат опит и традиции в земеделието и в кооперирането на фермерите

„Има голям потенциал за развитие на търговията, научното и практическо сътрудничество между България и Аржентина. Отдавна вече менюто на съвременния човек не се съобразява със сезоните и мястото, където е произведено. Досега икономическият стокообмен с Аржентина не е бил голям, но има голям резерв за взаимен обмен на стоки и опит, предвид потребностите от пресни плодове и зеленчуци през всеки сезон поради променените хранителни навици на българския и европейския потребител и предвид на разминаването в сезоните в Северното и Южното полукълбо“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на среща със секретаря по земеделие на провинция Ла Риоха, Република Аржентина Ернесто Перес, извънредния и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасóф и представители на аржентинския бизнес в МЗХ.

„Латинска Америка има богат опит и традиции в земеделието и в кооперирането на фермерите, от който можем да почерпим добри примери. Ние активно насърчаваме нашите земеделски производители да се сдружават, за да са по-силни и успешни на пазара. В момента подготвяме нормативни промени, свързани с организацията на доставките до пазара, като проучваме опита на различни страни и всяка добра идея, стига да е приложима, е ценна за нас“, допълни още заместник-министър Йоцев. Същевременно имаме изключително висококачествени продукти, които можем да предложим на южноамериканския пазар, като пчелен мед, розово и лавандулово масло и други, подчерта заместник-министърът, като припомни, че търговията е преди всичко взаимноизгоден обмен на стоки и опит между партньори.  

„Аржентина е световна сила в земеделието. 80% от плодовете, които се консумират в Северното полукълбо извън сезона, са от Аржентина, а Провинция Ла Риоха, която представлявам, се намира в Северозападна Аржентина и има близък излаз до пристанища както в страната, така и в съседно Чили. Така ние имаме висок експортен потенциал да предлагаме пресни плодове и зеленчуци в сезон, в който тук, в Европа, вие не ги произвеждате. Предвид на добрите климатични условия, имаме производство на богата гама от продукти – зърно, зехтин, олио, зеленчуци, плодове, ядки, месо“. Това увери от своя страна секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха Ернесто Перес. Той допълни, че производството в провинцията е с грижа за околната среда и е изцяло с енергия от възобновяеми източници, като на територията й са изградени 3 големи ветрогенератора, 4 соларни парка и се строи един по-мащабен хибриден ветросоларен парк. Секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха посочи също, че там има силно развито кооперативно стопанство и предстои подписване на Меморандум за разбирателство между организации на кооперативи в двете страни.

„България има стратегическо географско положение и пряк достъп до пристанища и инфраструктура по море и по река Дунав, чрез които е свързана както със страните от Източна Европа, така и през Румъния на север. Това беше нашата аргументация да предприемем стъпки за изграждане на хъб за наши продукти тук“, допълни извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България Н.Пр. Алфредо Нестор Атанасóф, като посочи, че Аржентина дълги години е била най-големият износител на метала мед за България. „Страните ни имат повече общи черти, отколкото разлики като манталитет и култура и това е отразено в историческите артефакти, свързани с обработката на земята, производството на вино и други земеделски продукти“,  потвърди от своя страна заместник-министър Йоцев. Той отбеляза, че Аржентина е колкото далечна географски, толкова и близка, доколкото в страната има голяма българска диаспора, успешно интегрирана в обществения и икономически живот на страната, а извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България г-н Алфредо Нестор Атанасóф припомни, че Аржентина е първата латиноамериканска държава, с която България е установила дипломатически отношения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.