1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще поиска подкрепа за инфраструктура от ЕК заради транзитния транспорт на украинско зърно

България ще поиска подкрепа за инфраструктура от ЕК заради транзитния транспорт на украинско зърно

Това стана ясно на проведена днес онлайн среща с министрите на земеделието на 5-те държави членки

България се присъединява към искането на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за европейска помощ за инфраструктурата, заради транзитния транспорт на украинско зърно. Това стана ясно на проведена днес онлайн среща с министрите на земеделието на 5-те държави членки, в която участва министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Ясно трябва да се заяви, че България се нуждае от сериозна подкрепа за инфраструктурата, тъй като тя не може да поеме тежкия трафик по  създадените коридори за транзит на украинско зърно“, подчерта министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той уточни, че заедно с Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще се работи по анализ на нуждите от инвестиции в транспортната инфраструктура, свързана с транзита на украинско зърно през България.

„България поддържа позицията, изразена от петте държави за удължаване срока на забраната за внос на украински продукти до края на годината. Петте държави настояват за гъвкавост на списъка на забранените продукти за внос. Фокусът на България е върху три конкретни продукта слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко, посочи още министър Кирил Вътев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.