1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бенефициентите по ПРСР ще могат да представят договор за поръчителство вместо банкова гаранция

Бенефициентите по ПРСР ще могат да представят договор за поръчителство вместо банкова гаранция

Необходимо е поръчителят да няма изискуеми публични задължения към държавата

При подаване на заявка за авансово плащане бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) вече ще имат възможност да представят договор за поръчителство с двама поръчители освен банкова гаранция в размер на 110 процента от стойността на авансовото плащане.

Всеки от поръчителите трябва да отговаря на следните условия:

1. Да е юридическо лице - търговец по смисъла Търговския закон и да е вписан в търговския регистър;
2. Да е регистриран и да извършва търговска дейност най-малко 3 години преди датата на подаване на заявката за авансово плащане;
3. Да няма изискуеми задължения към Държавен фонд "Земеделие";
4. Да няма изискуеми публични задължения към държавата;
5. Да не е в открито производство по несъстоятелност и да не е обявен в несъстоятелност;
6. Да не е в производство по ликвидация;
7. 25% от размера на собствения му капитал, отразен във финансовите отчети от последната приключена финансова година и последното приключило тримесечие, преди подаване на заявката за авансово плащане да е равен или по-голям от 110% от стойността на искания аванс;
8. 20% от размера на приходите му от продажби за последната финансова година да е по-голям или равен на 110% от стойността на искания аванс.

При изчисляването на размера на собствения капитал на поръчителя РА изключва поетите задбалансови и условни задължения на поръчителя, като в тях не се включват обезпечения по кредити и по други задължения, които са отразени в баланса. В случаите, когато едно лице е поръчител на повече от един ползвател по ПРСР, поръчителят трябва да отговаря на горните условия за всеки договор за поръчителство.

Разплащателната агенция не сключва договор за поръчителство с лице, за което установи, че не може да изпълни задължението по авансовото плащане на длъжника - ползвател на помощта, в размер 110% от стойността на авансовото плащане.

Срокът на задължението по договора за поръчителство трябва да покрива срока на договора за отпускане на финансовата помощ, удължен с шест месеца. Договорът за поръчителство се прекратява, когато РА установи, че сумата на одобрените за плащане разходи, съответстваща на финансовата помощ, свързана с инвестицията, надхвърля сумата на аванса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.