1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биологичното земеделие става все по-актуална тема за България

Биологичното земеделие става все по-актуална тема за България

"Шансовете на биологичното земеделие в разширения Европейски съюз" е темата на международна конференция на 21 и 22 ноември

 

Българското Министерство на земеделието и горите и Министерството на защита на потребителите, продоволствието и земеделието на Германия са главните инициатори на предстоящия форум, чийто домакин ще е нашата страна.

В работата на конференцията ще вземе участие еврокомисарят по земеделие и рибарство Франц Фишлер. Основната цел на предстоящия форум е разглеждането на възможностите за развитие на биоземеделието в контекста на разширяването на ЕС, както и да се обсъди опитът на страни от Евросъюза и на страни кандидатки за членство. Очаква се над 50 чуждестранни участници от 16 държави да се включат в дискусиите по предварително регистрираните теми.

Предвидено е двудневният форум да започне с доклади на министрите на земеделието на България и Германия. "Напредъкът на България в областта на биологичното земеделие" и " Политиката на германското федерално правителство в областта на биологичното земеделие" са докладите на двамата аграрни министри - Мехмед Дикме и Ренате Кюнаст.
Доклад на тема "Европейски план за действие за развитие на биологичното земеделие" ще изнесе пред участниците Изабел Пьоц, ръководител на звено "Политика по качеството" на Европейската комисия.

В рамките на форума се организира и кръгла маса на министрите на земеделието и ръководителите на делегации на тема "Подпомагане на биологичното производство - в търсене на най-ефективния модел". 
Участниците в конференцията ще участват в работни групи. Първата такава група ще разработва темата "Конвенционално и биологично земеделие. Пазарни перспективи. Вътрешен или външен пазар - предимства и недостатъци". Своя опит ще споделят представители на Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания и България.

Втората работна група е с българско ръководство и ще работи по темата "Доверие чрез контрол". Лесно ли е да се завоюва място в списъка на третите страни с призната еквивалентност на практиката? На този въпрос ще се опитат да отговорят Бойко Боев, зам.-министър на земеделието и негови колеги от Чехия, Германия, Унгария и Швейцария. В рамките на тази група ще се дискутира и въпросът за първите стъпки на нашата страна в контрола на биологичното земеделие.

Третата работна група ще разработва въпроса за научно-изследователската дейност, професионалното обучение и консултантската дейност като фактори за стимулиране на биологичното производство.
На специално пленарно заседание трите работни групи ще докладват за резултатите от работата си.

Други две работни групи ще дискутират биологичното земеделие като приложение у нас. Темите са: "Биологичните продукти от производството през преработката до тяхната реализация - проблеми и перспективи" и "От биологичното земеделие към устойчивост на цялата ферма. Ролята на неправителствените организации в промоцията на биологичното производство, във възстановяването на традиционните земеделски практики и във възраждането на стари местни сортове и породи"./в. Посредник

   AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.