1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бюрокрацията в МЗХ гази 3000 фермери

Бюрокрацията в МЗХ гази 3000 фермери

Европейската комисия нарежда да се връщат пари

 

През миналата година Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция е отрязала автоматично субсидиите на фермери, които през 2007 г. са заявили земеделски земи, но в базата данни те се водят пустеещи ниви. При заснемането на имотите преди близо три години те са били необработваеми. По-късно през 2007 г. фермерите са обработвали имотите си и са ги заявили като такива. Разплащателната агенция обаче не е извършила проверки по места, а директно отрязва субсидиите на базата на старата информация, подадена им от земеделското министерство.

За случая е информиран министъра на земеделието и храните Валери Цветанов. Той е разпоредил грешката да се поправи и средствата да бъдат изплатени. По-късно Европейската комисия отбеляза, че субсидиите на тези земеделци са изплатени неправомерно и нарежда те да бъдат удържани при следващата кампания.

Асоциацията на земеделските производители в България е изпратила вчера ново писмо до министър Цветанов и и.д. директор на Разплащателната агенция (фонд “Земеделие”) Ализан Яхова, в което предлага няколко варианта за преодоляване на проблема:

1. Да се изплатят субсидиите за 2008 г. като от тях се удържат сумите за 2007 г. и в зависимост от решението на Европейската комисия удържаните суми да се изплатят допълнително на земеделските производители или сумите да се задържат от фонд “Земеделие” като неправомерно платени.

2. Да бъде разкрита специална сметка с бенефициент Държавен фонд “Земеделие”, по която всеки от земеделските производители да внесе индивидуално определената според справката „надплатена” му сума за 2007 г., което от своя страна да е условие, при което Разплащателната агенция да му заплати изцяло субсидията за 2008 г. Сумите по набирателната сметка да бъдат освободени респективно задържани единствено след получаване на ясен отговор от страна на Европейската комисия подлежат ли на заплащане субсидиите за предходната година. По този начин евентуалните бъдещи вземания на фонда за неоснователно платени субсидии ще бъдат 100% гарантирани.

3. Да бъдат изцяло изплатени субсидиите за 2008 г. и при условие, че се установи, че изплатените от фонд “Земеделие” субсидии за 2007 г. действително няма да бъдат рефинансирани със средства от Европейския съюз, то предвид трайната обвързаност между фонда и земеделските производители на база съществуващата нормативна уредба, Разплащателната агенция винаги ще е в състояние да прихване тези суми от бъдещи дължими от нея плащания на земеделските стопани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.