1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бивш руски агроминистър притежава 660 000 хектара земя

Бивш руски агроминистър притежава 660 000 хектара земя

По време на неговото управление на Краснодар редица фермери са подали оплаквания заради вражеско изкупуване на земи

660 хиляди хектара селскостопански площи притежава бившият руски министър на земеделието Александър Ткачов. Това го прави един от най-големите собственици на земя в родината му, става ясно от класацията на руското издание на списание "Форбс".
 
От изданието изчисляват, че стойността на земята, собственост на бившия министър и неговото семейство, надхвърля 940 милиона евро, с които той излиза на първо място.
 
Преди да заеме поста начело на аграрното ведомство през април 2015-та, където остава до май 2018-та, Ткачов беше губернатор на Краснодарския край, един от най-важните региони за производство на зърно в Русия. По време на неговото управление на Краснодар редица фермери са подали оплаквания заради вражеско изкупуване на земи, като някои от стопаните дори твърдят, че са били заплашвани със затвор, ако не продадат парцелите си на холдинга, собственост на губернатора. 
 
Компанията е основана през 1993 година от бащата на Ткачов и в момента обхваща около 60 фирми, действащи в сектори като растениевъдство, производство на фуражни смески, животновъдство, млекопроизводство, градинарство и преработка на храни.
 
Най-големият частен собственик на земя в Русия е основана през 1995 година компания, притежавана от братята Александър и Виктор Лиников. Основната й дейност е производството на месо, но в същото време държи и малко над 1 милион хектара, чиято стойност се изчислява на малко над 600 милиона евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.