1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бившият шеф на „Добруджански протеин” влиза в затвора

Бившият шеф на „Добруджански протеин” влиза в затвора

Светослав Тодоров ще изтърпи наказание от 5 години „лишаване от свобода”

Бившият управител на „Добруджански протеин” – Добрич, Светослав Тодоров ще изтърпи наказание от 5 години „лишаване от свобода”, при първоначален общ затворнически режим в затворническо общежитие от открит тип. От срока на наказанието ще бъде приспаднат периодът на предварителното му задържане от юли 1997 г. до септември 1998 г.

На 18.06.2010 г. Върховният касационен съд измени наложеното на Светослав Т. наказание от 6 години лишаване от свобода като го намали с една година и остави в сила останала част от решението на Апелативен съд – Варна, с което изцяло е потвърдена присъдата на Добричкия окръжен съд.  Светослав Тодоров беше признат за виновен, че като длъжностно лице през 1995 г. е присвоил 1,088 млн. неденоминирани лева от сделка с прасета; през 1996 г. е присвоил 5,512 млн. неденоминирани лева като осчетоводил слънчогледов като соев шрот; през октомври 1996 г. е  присвоил 4,025 млн. неденоминирани лева от доставка на компонент за производството лизин, а през 1997 г. е присвоил 37, 571 млн. лв. от сделка с 1072 кг царевица.

Добричкият окръжен съд постанови обвиняемият да изтърпи наказание от 6 години лишаване от свобода  и го лиши от право да заема материално-отговорна длъжност в държавни фирми и конфискува една втора идеална част от лек автомобил „Шкода”. 

От пресцентъра на Добричкия окръжен съд припомнят, че през 2004 г. Светослав Т. беше признат за виновен и осъден на „лишаване от свобода” за срок от 18 години. Варненският апелативен съд намали наказанието за срок от 15 години, а Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. Светослав Т. е на 55 години, има висше образование, семеен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.