1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бизнесът и екоактивисти поискаха от ГЕРБ реформа в горския сектор

Бизнесът и екоактивисти поискаха от ГЕРБ реформа в горския сектор

Предлагат спешно да се въведат плащания за екосистемните услуги, които горите предоставят

Браншови, научни, неправителствени и синдикални организации призоваха в отворено писмо лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов да проведат реформи в горския сектор.

Организациите призовават за разработването на нов закон за горите, който да включва ясно разделение на контролните от стопанските функции в държавния горски сектор. Те настояват ГЕРБ да спази предизборните си обещания и да въведе мораториум върху промяната на предназначението на заменените държавни и общински гори и земи от горския фонд и да преразгледа законността и целесъобразността на разпоредителните сделки с тях.

Организациите предлагат спешно да се въведат плащания за екосистемните услуги, които горите предоставят, както е записано в редица европейски и международни доклади за българския горски сектор. Всяко преструктуриране и промяна на ранга на държавната горска администрация трябва да се основава на един широк и прозрачен процес на обсъждане с всички заинтересувани страни, призовават още организациите.

Писмото е подписано от Асоциацията на горските фирми в България, браншовата организация на лесовъдите БУЛПРОФОР, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ ФСОГСДП, Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Институт за гората – БАН, Българско дружество за защита на птиците, WWF, Съюз на лесовъдите в България, "Зелени Балкани", "Балкани" и "Граждани за Рила"./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.