1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да бъде унищожено произведеното след 1 септември ирландско свинско

Да бъде унищожено произведеното след 1 септември ирландско свинско

Решение на генералните директори на ветеринарните служби на страните от ЕС

Произведеното след 1 септември т.г. ирландско свинско месо, което се намира в държави от ЕС и има вероятност да е замърсено с диоксини, ще бъде унищожено, без да се изследват проби от него. Това реши в Брюксел Постоянният комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните, в който участват генералните директори на ветеринарните служби на страните от ЕС. Само три от 27-те страни, членуващи в ЕС са гласували против. Това са Италия, Полша и  Белгия.

Предстои да бъде издадено официално решение на Европейската комисия, което ще направи мярката задължителна за всички страни-членки.

Готовата продукция, в чийто състав има повече от 20% ирландско свинско и/или мазнина, ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени във всички държави от Общността, след което от тях ще бъдат взети проби за анализ. В зависимост от лабораторните резултати продукцията ще бъде унищожена или върната на пазара. Продуктите, които съдържат по-малко от 20% ирландско свинско и/или мазнини няма да подлежат на изтегляне от пазара.

В България инспекторите на ДВСК засякоха и възбраниха наличното у нас ирландско свинско, произведено след 1 септември – общо 76 394,9 кг. В това количество влизат и готови продукти - 78 600 броя консерви и 15 263 кг. трайни и малотрайни колбаси. Според решението от Брюксел ще бъдат унищожени 61 465 кг. сурово ирландско свинско месо. След анализ на процентното съдържание на ирландско свинско в готовата продукция ще бъде определено какво количество от нея ще се унищожи и колко от продукцията ще бъде изследвана за наличие на диоксини.

Предстои да се вземе решение съвместно с органите на МОСВ къде ще бъде унищожено месото. Дотогава партидите и готовата продукция остават под възбрана и ще се съхраняват на местата под контрола на ДВСК.

Кризисният щаб към НВМС продължава да координира дейността на компетентните органи по случая.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.