1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавата обеща пари за европроекти на общините

Държавата обеща пари за европроекти на общините

Бюджетът ще поеме българското съфинансиране до 2009 г.

 

До 2009 г. държавата ще съфинансира общинските проекти, които кандидатстват за средства от еврофондовете, заяви финансовият министър Пламен Орешарски, който вчера участва в кръгла маса на тема "Ефективно управление на средствата от ЕС".

Финансовата децентрализация след 2009 ще е достатъчно напреднала, за да могат общините сами да осигуряват пари за проектите си. Планът е министерствата на финансите и на регионалното развитие да създадат специален фонд, от който общините да теглят заеми за по-големи проекти. Фондът ще бъде създаден в сътрудничество и с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Необходимото българско съфинансиране за общинските европроекти е 15% от стойността им, а не 25%, каквото е изискването за старите страни от ЕС. Тази привилегия бе предоставена на новите 10 членки. По този начин ще се гарантира усвояването на повече европейски средства. Малките и средните предприятия ще могат да търсят помощ за съфинансиране по програма "Джеръми", която е съвместен проект на Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската комисия. Няма да се създават нови фондове за подпомагане на дребния бизнес, а ще бъдат укрепвани съществуващите - гаранционният, фондовете за рисков капитал и за микрокредити.

Според депутата от НДСВ и евронаблюдател Лидия Шулева в момента няма нито един проект в селските райони, който да бъде представен за финансиране от ЕС на 1 януари 2007 г., ако бъдем приети на тази дата. За малките общини са предвидени най-много средства от еврофондовете. В същото време, те нямат пари, за да направят проекти. Според Шулева трябва да се учреди и фонд, който да финансира общините още при подготовката на проекти. В противен случай няма да успеем да усвоим средствата от еврофондовете не само за 2007, но и за 2008 г. За периода  2007-2013 г. се предвижда България да получи от ЕС около 6 млрд. евро за регионална политика, 5 млрд. евро за развитие на селските райони и земеделие и към 0.5 млрд. евро за други вътрешни политики.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.