1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавен фонд „Земеделие” преведе последните средства на животновъдите

Държавен фонд „Земеделие” преведе последните средства на животновъдите

За по-малко от месец на дребните фермери бяха изплатени общо около 20 млн. лв. държавна помощ

Днес Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) преведе последните средства на животновъдите по схемата за изплащане на държавна помощ за подпомагане на пострадалите от кризата ферми от първа, втора и трета категория. Така за по-малко от месец на дребните фермери бяха изплатени общо около 20 млн. лв. държавна помощ, съобщи Изпълнителният директор на ДФЗ Калина Илиева. По схемата, която се прилагаше като временна мярка, кандидатстваха общо 6 962 животновъди. Финансирането се отпуска с цел фермерите да запазят размера на стопанствата си за една година напред.

 
От общата сума 14 млн. лв. бяха предвидени за подпомагане на ферми, в които се отглеждат крави и биволици. Останалите 6 млн. лв. се изплатиха на стопани, отглеждащи овце и кози.
 
Припомняме, че с цел да се подпомогнат животновъдите, с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” до края на 2011 г. бе удължен срокът за погасяване на предоставените им през 2008 и 2009 г. кредити за покупка на фураж и фуражни компоненти.
 
Утвърденият за целево кредитиране на животновъдите за покупка на фураж или фуражни компоненти бюджет за 2010 г. е 10 млн. лв. За заеми ще могат да кандидатстват фермерите, отглеждащи овце, кози, крави и биволици, които обаче не са получавали кредити от Фонд „Земеделие” за 2008 и 2009 г. За кредити животновъдите ще могат да кандидатстват от 20 септември. Самите средства ще се договарят до 30 ноември, а отпускането им ще става до 15 декември 2010 г. На брой животно фермерите могат да получат по 80 лв. за овце-майки и кози-майки и по 500 лв. за крави и биволици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.