1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Държавно рамо за птицевъдите

Държавно рамо за птицевъдите

 

Птицевъдите у нас получиха подкрепа за преодоляване на последиците, причинени от кризата с птичия грип, за да съживят производството на яйца и птиче месо. Финансовата помощ е поискана от Съюза на птицевъдите в България. На тях вече са предоставени одобрените от управителния съвет на държавен фонд “Земеделие” 1,5 млн. лева, които са разпределени в зависимост от различните видове и категории стопанства, съобразно тяхното икономическо състояние и в зависимост от понесените загуби.

По предложение на Продуктовия борд за яйца, птиче и заешко месо и Съюза на птицевъдите в България средствата вече са разпределени. От тях 486 464 лева за подрастващите родители от яйценосното и бройлерното направление - по 0,52 лева за бройка. За подрастващите родители и родители патици се предоставят по 0,80 лева на бройка, а за подрастващи родители и родители пуйки - по 1 лев на бройка.

Държавен фонд “Земеделие” предоставя за стокови птици 1 033 536 лева, от които 723 475 лева са предвидени за бройлерното направление и 310 061 лева - за яйценосното направление. От казаното дотук се вижда, че приоритет са дава на родителските форми и бройлерите. След стартирането на субсидията от 25 април в 20-дневен срок собствениците на стокови птици трябва да подадат заявления за подпомагане, придружени с фактура за продаване на бройлери, фактура за купуване на носачки, налични към 28 февруари 2006 год. във фермите им и съответните ветеринарно-медицински свидетелства за движението на птиците. След обобщаване на данните, според подадените документи от цялата страна за подпомагане издръжката на стоковите птици, е определена субсидия в размер на 0,20 лева за брой от бройлерното направление и 0,13 лева за бройка от яйценосното направление.

Тази помощ, макар и незначителна, в този критичен момент до известна степен за птицевъдите е моментен стимул за повишаване броя на птиците и ще помогне за постепенното нормализиране на производството на яйца и птиче месо в страната.

В големите ферми в областта се отглеждат около 500 000 бройлери и носачки. Както отбелязват ветеринарните власти, които регулярно извършват проверки в обектите, опасността от заразата е накарала производителите стриктно да спазват санитарно-хигиенните изисквания и производството се намира във възход./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.