1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Дават европари за селски пътища

Дават европари за селски пътища

Субсидията е 100 процента, но се отпуска след като одобреният проект бъде изцяло реализиран.

 

Програма САПАРД ще дава пари и за изграждане на селски пътища. Общо до 2 милиона евро ще получат онези общини, които успешно защитят своите проекти. За целта били заделени 138 млн. лева през следващите три години за подобряване на междуселищната инфраструктура и обновяване на селата у нас.

Първото условие е, че за парите могат да кандидатстват само общини. Субсидията е 100 процента, но се отпуска след като одобреният проект бъде изцяло реализиран. За целта е договорено с Министерството на финансите да отпуска бизлихвени кредити за една година на общините, чийто проекти са одобрени от комисията по САПАРД. Заемът обаче не се опрощава и трябва да се върне, а това става след като субсидията за завършения проект бъде преведена на общината. Държавата поема и всички разходи за изготвянето на проекта, за да отговори на изискванията на европейската програма, ако преди това бъде одобрен идейният проект. В случай, че общините платят предварително за проекта, после ще им бъдат върнати 50 на сто от средствата.

Ако общините успешно усвояват средно по 47 млн. лева годишно по програмата местните власти ще могат да разчитат на 300-350 млн. евро на годината след 2007 година. Европейската програма субсидира проекти на подобряване състоянието на съществуващите пътища, които свързват две или няколко селища в една община, или две съседни общини, шосета, които водят към природни и исторически забележителности и културни паметници.

Помощта ще се дава и за ремонт на селскостопанските пътища, за разширяване на съществуващата междуселищна водоснабдителна инфраструктура, но не и за строеж на изкуствени водоеми и язовири.
Проектите трябва да са представени от общината, която от своя страна трябва да е в списъка на селските райони в България. За такива по правилата на САПАРД у нас са обявени 231 общини от общо 264 в цялата страна. Минималната стойност на проектите за подобряване на междуселищната инфраструктура е 50 000 евро.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.