1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава

Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава

При млечните продукти родно производство са над 90%

„Делът на българските храни на пазара непрекъснато се увеличава. При млечните продукти родно производство са над 90%, а при хляба достигаме 99 на сто. Това показва, че българската храна е предпочитана“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на форума “Да! На българската храна”.

Той допълни, че през 2016 г. търговското салдо с храни на България е положително в размер на 1,2 млрд. евро. Министърът каза, че очаква още в началото на следващата година да има реални резултати за увеличаване на  българския експорт след проведения агробизнес форум с Турция в София и посещението на правителствената делегация в Саудитска Арабия.

Порожанов обясни и мерките на държавата срещу сивата икономика в сектор “Храни”.  Производители, които продават без документи  няма да бъдат подпомагани. Така чрез европейското финансиране  може да се подпомогне изсветляването, каза министърът. Затова и тази година по 8-те схеми на директните плащания се очакват и по-високи ставки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.