1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делото за източване на 7.5 млн. лв. по предприсъединителната програма САПАРД е възобновено

Делото за източване на 7.5 млн. лв. по предприсъединителната програма САПАРД е възобновено

Това съобщи "Правен свят" като се позова на изказване на главния прокурор Сотир Цацаров в Мюнхен

Делото за източване на 7.5 млн. лв. по предприсъединителната програма САПАРД е възобновено, съобщи "Правен свят" като се позова на изказване на главния прокурор Сотир Цацаров в Мюнхен. 

В процеса срещу Марио Николов и още шестима души всички присъди бяха отменени през август 2012 г. и делото беше върнато на досъдебна фаза, припомня електронното издание. Според негова информация на 13 декември 2013 г. то е било внесено в Специализирания наказателен съд и е насрочено за 23 януари с разпореждане на съдия Пламен Панайотов.

Цацаров е в Бавария на форум за създаването на Европейска прокуратура, на който присъстват негови колеги и представители на министерствата на правосъдието на Франция, Великобритания, Австрия, Испания, Германия.

"САПАРД" е едно от знаковите дела, които Брюксел следи внимателно заради източването на средства на европейските данъкоплатци чрез подправяне на документи. Марио Николов бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това обаче, Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна това дело във фаза досъдебно производство заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.