1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делото за възобновяване на мегапроцеса "САПАРД" е отложено за септември

Делото за възобновяване на мегапроцеса "САПАРД" е отложено за септември

Марио Николов и Иван Иванов, които са подсъдими за източването на 7.5 млн. евро по програмата, не са били редовно призовани

Върховният касационен съд (ВКС) отложи за 20 септември заседанието си, на което ще разгледа искането на прокуратурата за възобновяване на делото САПАРД.

Причината е, че Марио Николов и Иван Иванов, които са подсъдими за източването на 7.5 млн. евро по програма САПАРД не са били редовно призовани.

Държавното обвинение иска възобновяване с основанието, че съдът е допуснал съществени нарушения на закона и на процесуалните правила, писа "Правен свят". Според изданието прокуратурата изтъквала,че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона. Нарушен бил и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина, пише "Дневник".

В края на септември подсъдимите бяха оправдани от Софийския апелативен съд (САС) (бел.ред. оправдателна беше и присъдата на първа инстанция). Прокурор Магдалена Лазарова от Софийската апелативна прокуратура (бел. ред. - малко след това тя става член на Висшия съдебен съвет) протестира присъдата пред касационния съд, но след като напуска държавното обвинение, делото беше поето от обвинител Стойчо Ненков.

След като мотивите на второинстанционната присъда станаха известни, Ненков оттегли протеста срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков и така те влязоха в сила. След като научи за действията на прокурор Ненков, тогавашният и.ф. главен прокурор Бойко Найденов разпореди започване на наказателно производство срещу него.

Ненков твърдеше, че се е водил от вътрешното си убеждение, но от държавното обвинение заявиха, че той не се е съобразил с волята на екипа от наблюдаващи прокурори от ВКП. Срещу него беше образувана и  дисциплинарна проверка. А държавното обвинение поиска от ВКС възобновяване.

Ако делото бъде върнато на фаза разследване, прокуратурата ще може да реагира и да поправи обвинението по аферата САПАРД. От мотивите на съдия Калин Калпакчиев от САС (бел. ред- също член на ВСС), стана ясно че провалът на делото е именно заради действията на прокуратурата и допуснатите сериозни пропуски още при образуване на делото и в обвинението.

Незнайно защо прокуратурата разделя "на две" четиримата българи - Марио Николов, Ана Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров (бел. ред. останалите подсъдими), посочени от германската страна като извършители на документната измама заедно с двама германски граждани, и образува две дела: едното за документна измама (на фактури със завишени цени) и другото - за пране на пари. Двама от обвиняемите - Хаджииванова и Петров, са обвиняеми по първото дело, но не са обвиняеми за прането на пари. Оправдани са от първоинстанционния съд за документната измама, но прокуратурата не е протестирала оправдателната присъда.

 

Етикети САПАРД, процес, ВКС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.