1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес МОСВ активира оперативното звено след информация за покачване нивото на река Дунав

Днес МОСВ активира оперативното звено след информация за покачване нивото на река Дунав

През нощта срещу неделя валежите ще обхванат по-голямата част от страната

След постъпила прогноза от НИМХ-БАН за очаквани валежи и съществено повишаване на речните нива и висока почвена влага, се активира 24-часовата работа на оперативното звено в четирите  басейновите дирекции  в страна. Звеното беше активирано в МОСВ и Басейнова дирекция „Дунавски район“ още на 9 март,  след информация от румънска страна за покачване на нивото на река Дунав.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес след обед ще започне да вали в Югозападна България.  През нощта срещу неделя валежите ще обхванат по-голямата част от страната. Количествата в Западна България ще са  от 5-15 л/кв.м. В планинските райони - 20-30 л/кв.м, където ще се образува и снежна покривка. В останалата част се прогнозират валежи с количества между 1 и 6 л/кв.м. 

В неделя валежите ще продължат в западната половина от страната ще са  10-15 л/кв.м, в източната - 2-12 л/кв.м. Количествата за нощта срещу понеделник в западната половина  се очакват нови 10-20 л/кв.м.  На места в Предбалкана и по високите полета е възможно дъждът да премине в сняг. В източната половина количествата на валежите ще са 2-12 л/кв.м. В понеделник  валежите  чувствително ще отслабнат и ще спрат, количествата в югозападната половина от страната - до 10 л/кв.м.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.