1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес се очаква известно повишение по реките Арда и Върбица

Днес се очаква известно повишение по реките Арда и Върбица

От петък речните нива в Западна България, Горнотракийската низина и Рило-Родопската област ще се повишат

По данни и прогнози на НИМХ през нощта срещу петък и в петък от югозапад ще завали. Ще превалява главно в Западна България и в Горнотрайкийската низина и Родопите. Очакваните количества ще са между 2-10 л/кв.м .  На отделни места в крайните южни райони са възможни и по-големи количества между 15-20 л/кв.м.

През нощта срещу събота ще вали на много места в страната с количества между 2 - 10 л/кв.м. В събота все още ще превалява, но валежите постепенно ще отслабват и спират, очакват се количества между 5-7 л/кв.м.

През последното денонощие няма съществено изменение в състоянието на наблюдаваните реки – регистрираните колебания на речните нива са в рамките на +/- 10 см., като на голяма част от пунктовете за наблюдение се отчита задържане или понижение.

Водните количества на наблюдаваните реки в Дунавски, Черноморски и Източнобеломорски басейн  са около праговете за високи води, а в  Западнобеломорски басейн около праговете за средни води.

През това денонощие ще се запази тенденцията към понижение или задържане на речните нива в по – голямата част от страната.
Днес се очаква известно повишение по реките Арда и Върбица.

Предвид метеорологичната прогноза, от петък е вероятно да започне повишаване на речните нива в Западна България, Горнотракийската низина и Рило-Родопската област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.