1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Днес ще се проведе заседание на Комисията по земеделие и гори към парламента

Днес ще се проведе заседание на Комисията по земеделие и гори към парламента

 

На днешното си заседание Комисията по земеделие и гори към парламента ще разгледа възможността за удължаването на срока за придобиване на собственост върху прилежащите площи към сгради в стопанските дворове на ликвидираните селскостопански организации, без заплащане на ползването на земите.

Писменото предложение за промяна в нормативния акт беше направено от МЗГ още през м. октомври м.г. когато изтече едногодишния срок, в който собственици на сгради, построени върху земеделски земи, получиха възможността да придобият право на собственост върху земите, без да заплащат дължимото обезщетение за ползването им. Големият брой собственици на сгради, желаещи да придобият собствеността и върху прилежащите терени при условията на този преференциален режим за уреждане на взаимоотношения с държавата, е сред мотивите за удължаване на срока. Провеждането на допълнителни процедури като изработване на парцелирани планове на стопанските дворове и издаването на актове за държавна собственост, които отнемат продължително време, са също част от мотивите, наложили промени в нормативната база.

Целта на въведения в този текст преференциален режим е бързото и окончателно приключване на отношенията с държавата и регламентиране на собствеността на притежателите на прилежащите земи към стопанските дворове./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.