1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на тази година ще се приемат проектни предложения по мярка 141

До края на тази година ще се приемат проектни предложения по мярка 141

Мярката вече е децентрализирана, което ускорява разглеждането на подадените заявления

До края на тази година ще се приемат проектни предложения по мярка 141 – „Полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това каза Диана Трифонова, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), на семинар в Белоградчик за журналисти от национални и регионални медии по ПРСР, предаде агенция „Фокус”.

Мярка 141 е насочена към малките и средните земеделски стопани, които имат възможност да развият стопанствата си и да постигнат по-висок стандарт. Помощта по мярката е общо 7500 евро или по 1500 евро годишно за петгодишен период, обясни Емил Балкански, ръководител на офиса на Националната служба за съвети в земеделието във Видин. Службата безплатно изработва бизнес плановете на кандидатите по мярка 141. Балкански обясни, че мярката започва да действа реално от септември 2009 г. Досега е имало период, през който е била затворена, но от 4 април тази година е постоянно отворена. Предимства на мярката са, че по нея Националната служба за съвети в земеделието дава безплатна консултация и безплатно изработване на бизнес плана на кандидатите.

Мярката се децентрализира (тоест плановете се одобряват на регионално ниво) от 2011 г. Националната служба за съвети в земеделието е изработила по мярка 141 общо 2831 бизнес планове от 2009 г. до 15 август 2011 г. За Видин бройката на бизнес плановете е 195 към 15 август, а към днешна дата 203. Няма върнат бизнес план, изготвен от видинската служба. Предимно се кандидатства със зеленчуци.

За две години 300 000 евро са влезели в област Видин по тази мярка. Двама души работят в службата, подписани са договори с двама външни експерти, каза Емил Балкански. В област Видин регистрираните земеделски производители са 1560 и те имат право да участват по ПРСР.

Проблемите в животновъдството във Видин са много. 60% от бенефициентите нямат земя или собствен документи за животновъден обект, за да могат да кандидатстват по мярка 141, каза Балкански.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.